Oplever du ofte, at du har blod i munden, f.eks. ved tandbørstning eller brug af tandtråd, så er det måske på tide at opsøge din tandlæge. Alt afhængigt af, hvor hyppigt og hvornår du får blod i munden, kan det være godt at få kigget på.

Har du blod i munden ved brug af tandtråd?

Får du blod i munden, når du bruger tandtråd, så skal du vide, at det gør rigtig mange. Du bør ikke stoppe med at bruge tandtråd af den grund.

Mange oplever, at de får mere eller mindre blod i munden fra tandkødet, når de bruger tandtråd. Det er et tegn på, at du enten har været for voldsom, eller at du ikke bruger tandtråd ofte nok og derfor har følsomt tandkød, som reagerer på bevægelserne.

Grundlæggende er det en god idé at bruge tandtråd hver dag, for at vænne dit tandkød til det, samtidig med at du holder dine tænder fri for bakterier.

Hvis dine tænder bløder meget, selvom du er forsigtig og bruger tandtråd hver dag, så kan det skyldes, at du har tandkødsbetændelse eller i værste tilfælde, paradentose. Det kan gøre, at du bløder, får hævet, ømt og rødt tandkød og oplever isninger i tænderne.

Hvis du oplever blødning gentagne gange igennem en længere periode, og hvis du bliver ved med at være øm og have ondt, så bør du opsøge din tandlæge. Her hos Hvidtand tager vi godt i mod dig og finder ud af, hvad der forårsager blødningen, så vi kan rette op på problemet.

Bløder du ved tandbørstning?

Som udgangspunkt bør du altid børste dine tænder to gange om dagen for at sikre en optimal mundhygiejne. Det er meget forskelligt fra person til person hvor følsom munden, tænderne og tandkødet er. Der kan være forskel på, hvor sensitiv du er, og du kan derfor ikke nødvendigvis sammenligne dig med andre, når det kommer til blødning, ømhed og følsomhed i munden.

Men du kan godt sammenligne dig med dig selv. Hvis du oplever, at du oftere end du plejer bløder i din mund ved tandbørstning, eller når du tygger noget hårdt, så skal du reagere. Det betyder formentligt, at du har fået tandkødsbetændelse, som opstår, fordi du i en periode ikke tiltrækkeligt har fået fjernet bakterier fra tænderne. Det bør du rette op på og holde øje med.

Stopper generne ikke, efter du har forbedret din tandhygiejne, så skal du opsøge din tandlæge. I værste fald kan irritationen udvikle sig til paradentose, hvilket øger risikoen for, at du kan miste de ramte tænder.

Blod i munden: Hvad er årsagen og hvornår skal du reagere?

Andre grunde til blødninger i din mund

Det er ikke sådan, at du nødvendigvis har dårlig mundhygiejne, hvis du bløder i munden. Der kan være andre grunde:

  • Du kan have en sygdom, som eksempelvis diabetes, der kan fremme tilstande som tandkødsbetændelse og paradentose.
  • Du kan være gravid. Det medfører ofte et mere følsomt tandsæt, hvor du også nemmere kommer til at bløde.
  • Du kan have stress, og dermed kan hele dit kropssystem opfører sig attypisk som eksempelvis ved at bløde.
  • Du kan tage medicin, som går ind og piller ved mekanisme i din krop, som kan føre til blødninger.
  • Du kan være i overgangsalderen, som har en indvirkning på mange dele af kroppen – også tandkødet.
  • Du kan have en arvelig forhøjet risiko for tandkødsbetændelse – og har du det, bør du være ekstra opmærksom på din tandbørstning og brug af tandtråd.

Tandkødsbetændelse er i sig selv ikke farligt. Det vil som regel vare i en kortere periode, indtil du får rettet op på din mundhygiejne igen. Risikoen er, at du ikke får rettet op på problemet, så det udvikler sig til paradentose. Sker det, så har du et større problem, der skal tages hånd om af tandlægerne – paradentose kan du læse mere om på vores hjemmeside.

FAQ

Kan jeg godt få tandkødsbetændelse, selvom jeg bruger tandtråd hver dag?

Ja, det kan du godt. Der er mange faktorer, som spiller ind i forhold til tandkødsbetændelse. Hvis du er i tvivl eller nervøs for, om der er andet i vejen, så opfordrer vi dig til at kontakte din tandlæge.

Skal jeg ringe til tandlægen med det samme, jeg oplever blod i munden?

Nej, du kan være helt rolig. Det er meget normalt at bløde fra sit tandkød nu og da. Hold i stedet øje med dine tænder, og først hvis du oplever, at det ikke går væk igen efter en periode på godt to uger, så kan du ringe til din tandlæge og søge råd.

Må jeg gerne forsætte mine daglige rutiner med tandbørstning og tandtråd, selvom mit tandkød bløder?

Ja, det opfordrer vi dig faktisk til. Du har formentlig fået tandkødsbetændelse, fordi du har haft bakterier siddende, som har irriteret tandkødet. Det skal du rette op på med god mundhygiejne. Omvendt skal du også tage hensyn til dit følsomme tandkød, især hvis du har blødt, fordi du kan være gået for hårdt til værks. Vær nænsom og forsigtig, men sørg for at bevare den gode hygiejne.