Efter operation i mundhulen

Informationsvejledning efter operativ behandling i mundhulen

På selve operationsdagen

At få fjernet en tand kan give ubehag. Såret bør lades i ro, og i det første døgn bør man slappe af. For megen aktivitet kan øge presset på såret og forårsage blødninger.

Undgå at gurgle mund den første dag samt at ”suge” i såret. Det kan løsne størknet blod fra såret og forstyrre helingen.

Brug om muligt en ispose pakket ind i et viskestykke på kinden de første par timer efter operationen for at begrænse hævelsen. Undgå at røre ved det opererede område med tunge, fingre, lommetørklæder eller andet.

Spisning

Vent med at spise til bedøvelsen er holdt op og undgå tygning i den opererede side de første døgn. Man kan nemt komme til at bide sig i tunge eller kind, da disse områder også er bedøvede. Spis bløde, kolde ting uden kerner.

Tandbørstning

Bør indskrænkes til ikke-opererede områder, men ikke undgås.

Efterblødninger

Det er helt normalt, at der siver lidt blod fra såret. Når dette bliver blandet med spyttet i munden, kan det se voldsomt ud. Spyt ikke blodet ud, da der bare vil blive dannet mere, men tyg i stedet sammen på en ren (gaze)tampon i ca. 30 min.

Dette kan gentages. Spis is/isterninger og hold hovedet løftet. Læg evt. en ekstra hovedpude under hovedet om natten. Ved langvarig eller kraftig efterblødning bør der tages kontakt til klinikken/lægen.

De følgende dage

Kan der anvendes moderat varme i form af varmelampe eller varmepude (10 minutter tre gange om dagen). Det er helt normalt at hæve efter en operation, da det er kroppens måde at reagere på. Hævelsen er ikke udtryk for betændelse.

Tiltager hævelsen, optræder der synkebesvær, eller får du feber, bør du konsultere klinikken eller egen læge.

Klorhexidin

Mundskylning med Klorhexidin 0,1 % nedsætter risikoen for infektion og anbefales de kommende fem dage to gange dagligt, men ikke samtidig med tandbørstning. Der skal helst være en time imellem skylning og tandbørstning. Klorhexidin købes på apoteket.

Skulle du være i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte klinikken.​​